Halle & Hunneberg är en badplats i Hogsaters. Det här stället har 303 recensioner och ett snittbetyg på 4.5 av 5. Det är ett riktigt bra betyg.
10+
bilder
bilder
Besökarnas kommentarer:
Fantastisk anläggning och bra uppmärkta leder! Vi gick 5km med barnen och de var bra stigar
Helt fantastiska berg, med mycket att se och uppleva, på
Fantastiska berg som alltid legat nära för egen del. Kan erbjuda mängder av upplevelser, bara man vet var man ska börja.
Halle- och Hunnebergs rasbranter är ett naturreservat i Halleberg och Hunneberg i nordvästra Västergötland. Det är beläget i Västra Tunhems och Vänersnäs socknar i Vänersborgs kommun, Flo socken i Grästorps kommun samt Väne-Åsaka och Norra Björke socknar i Trollhättans kommun.
Hunneberg.com
Bergens historia
Halleberg och Hunneberg är två av Västergötlands unika platåberg. De ligger som öar på slätten och de skiljer sig från det omgivande landskapet både genom sin historia och sin rika och säregna natur. Bergen är uppbyggda av flera lager av olika bergarter som bildades på bottnen av ett hav för flera hundra miljoner år sedan.
Tvillingbergen föddes ur havet. För 600 miljoner år sedan låg Västergötland under havsytan någonstans nere mot Antarktis. 100 miljoner år senare hade landet rört sig upp till tropiska vatten, där lera och döda organismer skapade alunskiffer. Ytterligare ett par hundra miljoner år senare höll inte jordskorpan för påfrestningarna under rörelsen norrut. I sprickor trängde magma upp och bildade "bulleliknande" hättor där Västgötabergen nu ligger. Istider och erosion har sedan format de nutida bergen.
I tusentals år använde bygdens människor bergens skogar som jaktmarker och betesmarker. Man hämtade ved och virke i skogarna och sökte sig upp på bergen för att få skydd i orostider. Rester av gamla försvarsverk – fornborgar – finns ännu kvar. Överallt på bergen kan du stöta på kulturminnen, odlingar med rötter i forntid, exempelvis urgamla färdleder, flottleden genom sjöarna och skogsjärnvägen över de stora mossarna. Ättestupan för oss åter till Asatiden och packstenmonumentet till vår tids svåraste tid, mellankrigstidens arbetslöshet.
År 1351 gjorde kung Magnus Erikssson bergen till "konungspark" och knappt 200 år senare förklarade Gustav Vasa att all jakt på bergen var förbehållen kungen. Bergen har förblivit i statens ägo allt sedan kung Magnus tid. Idag är det fortfarande kungen och hans gäster som jagar älg här, men annars är det mesta förändrat. I dag är bergen ett turistmål och ett viktigt friluftsområde för omkring hundratusen människor i den omgivande bygden.
Ideella krafter har medverkat till att lyfta fram bergens kulturvärden. Några har åter tänt kolmilan i Erdalen, andra har byggt 1100-talskopian av skvaltkvarnen i Prästeklevsbäcken. Träkolet, skogens första industriprodukt, produceras åter medan skvaltkvarnen som är bergens första tekniska innovation åter mal bondens säd. Den gamla husbehovsbränningen av tjära visas i samband med andra evenemang. Torplandskap återställs, historiska vägar återupptäcks och röjs, ekar och stortallar friställs. Ideellt arbetande entusiaster har varit pionjärer när gamla kulturer återtas och visas, till nytta och glädje för växande skaror av historiesökande nutidsmänniskor.
En fantastissk miljö me en historia som är både fin och skrämmande. Sen har vi ju våra fina drakgrottor kallat men i själva verket gjordes de kalk som lades på åkrarna för att få god växtlighet. Sen ättiistupa oxå kallad hälleklint ligger på de sydvästra hörnet av halleberg heter häckla. Vid foten av Halle ligger ett gravfält från järnåldern och en domarring de finns många myter om dess berg och de har bott människor i 7000 år på bergen och runt om då växtligheten grönskar och föder dess alla djur och fiskarna både Vänern och götaälv omges dessa berg av men den stora delikatesser är våra älgar tydligen görbra då kungen besöker dess berg som jägare vilket inte klär nån nee hurra för att tyskarna anammat våra älgar så de tom håller älgskiten borta det säljs på burkar i hela Tyskland, ett bra sommarjobb för de som vill bli egna företagare dessvärre så matar folken gärna våra älgar med gamla äpplen jästa så en plats me ett IOGT stall hade inte skadat (mata inte älgarna och rådjuren detta kan medföra att kalvarna inte lär sig hitta egen föda vilket kan sluta Me att de svälter efter sommarsäsong) det finns skyltar uppsatta om dess historia på var historisk plats, bergen är så mycket mer man talar nu om att de kan ha tillhört den nordiska mytologin då man skådat odens ena öga när solen lyser på kanten av ättiistupa i skuggan ser man ett svagt öga, Carl von Linné sa detta va valhall, odens boning... Åk dit bedåra vattenfallen och ett fantastiskt kulturarv.
2 Bovattnet
4+
bilder
bilder
3 Systembolaget
7+
bilder
bilder
Vill du hitta fler ställen? Låt mig hjälpa dig hitta badplatser i hela Hogsaters!